مشخصات شیرآلات صنعتی و قیمت شیر صنعتی و شیر فلکه
اگر بخواهیم درباره ی کنترل سیالات صحبت کنیم ، احتمالا آب که مهمترین سیال یا مایع مهم برای بقای زندگی است را به یاد خواهیم آورد . سپس در ادامه ، اولین ابزارهای کنترل سیالات را که از نظر خواهیم گذراند، همان شیرآلات موجود در خانه ها از ذهنمان گذر خواهد کرد. اما آیا همه سیالات مورد استفاده در صنایع را می توان در آب خلاصه کرد و یا تمام حجمی که از سیال قرار است مورد کنترل قرار گیرد در حد و اندازه های مصرفی یک خانه خواهد بود؟ از این لحظه به بعد ، باید به ابعادی فراتر از خانه فکر کنیم تا بتوانیم به مفهوم شیرآلات صنعتی و کاربرد آن بهتر بی اندیشیم. مفهومی که ما را با مشخصات و قیمت شیر صنعتی آشنا می کند.
همانطور که گفته شد، شیرهای صنعتی یا ولو ابزاری برای کنترل جریان سیالات و فشار در خطوط لوله استفاده می شوند و کاربرد آنها در صنایع نفت و گاز بیشتر دیده می شود ؛ علاوه بر این ، بیشترین عملکرد این شیرها در قطع و وصل ،تنظیم مقدار و جهت جریان و جلوگیری از برگشت آن ،کنترل و تنظیم فشار و دما ، و کنترل و حفظ ایمنی دستگاههای تحت فشار مشاهده می شود.
نوع عملکرد شیرهای صنعتی بستگی به تنظیم وضعیت قرارگیری اجزای مجرابند داخل شیر دارد. این تنظیمات ممکن است به صورت دستی یا اتوماتیک انجام شود، که وابسته به کاربرد و طراحی هر یک از شیر های صنعتی است.
بدنه، قسمت بزرگی از ولو است که بقیه اجزا را کنار هم نگه میدارد. بدنه ولوها میتوانند از متریال مختلفی ساخته شوند، همچنین ممکن است ریختهگری شده (Cast) باشند یا به صورت Forged ساخته شده باشند.
بعضی از انواع مدلهای آن عبارتاند از
- شیرهای توپی (Ball Valve)
- شیرهای سماوری (Plug Valve)
- شیرهای دروازهای (Gate Valve)
- شیرهای کروی (Globe Valve)
- شیرهای پروانهای (Butterfly Valve)
- شیرهای اختنناق (Choke Valve)
- شیرهای دیافراگمی ( Diaphragm Valve )
- شیرهای یک طرفه (Check Valve)
شیرآلات صنعتی یا
شیر فلکه میتواند به صورت دستی یا اتوماتیک عمل نماید. شیرهای دستی به وسیلهی یک هندویل/ آچارخور (Wrench) که به صورت دستی و غیر اتوماتیک کنترل میشود، عمل میکنند. بال ولو، پلاگ ولو، گلاب ولو، باترفلای ولو و گِیت ولو همه دارای انواع دستی نیز میباشند.
شیرهای اتوماتیک به صورت غیر دستی و با توجه به شرایط سیال و نوع طراحی ولو عمل میکنند. شیرهای یک طرفه یکی از انواع شیرهای اتوماتیک میباشند که با جریان بالادست باز میشوند و از بازگشت جریان پاییندست جلوگیری میکنند.در جریان بالادست شیرها برای کنترل جریان نفت و گاز و آب در سیستم خط لوله به کار میروند.در جریان پاییندست، شیرها برای کاربردهای تقطیر (Distillation)، بسترهای سیال (Fluidized)، رفرمینگ کاتالیستی (Catalyitic Reforming)، مجتمعهای گازی (Gas Plants)، شکستهای کاتالیستی
(Catalytic Cracking) و Hydro Treating به کار میروند.
* منظور از جریان بالادست جریان رفت و جریان پاییندست، جریان برگشتی میباشد.